Hot stuff!!!!!!!

Op 28 augustus was Lambert te gast bij de firma Robotics in ‘s-Gravenzande.Bedrijfsleider Rob Lefeber, een heel bekende naam in het wereldje van de amateur-astronomen ontving Lambert bij hem thuis en nodigde hm uit in zijn showroom. Nu, showroom is een groot woord, maar wat een verzameling kijkers!!! Rob heeft alle kijkers…van een kleine Quastar tot 20″ OGC’s met daar tussenin een heel eigen lijn van hoogkwalitatieve kijkers die niet onderdoen voor de duurdere Takahashi’s. Betreffende accesoires: alles is er…van beugeltje tot….noem maar op, je vindt het!

Lambert had zijn zinnen gezet op iets heel nieuws. Het beste wat er van Nagler te krijgen is, wat oculairen betreft……de Ethos 13mm met een ongekend beeldveld van niet minder dan 100°. Volgens kenners, momenteel het beste oculair ter wereld. Het ding weegt niet minder dan 590 grammen en heeft een ongezien scherp beeld. Er is één maar……je moet er door leren kijken. We hebben allemaal al eens de kans gekregen om door verschillende oculairen te kijken. Je merkt dat sommige een groter beeldveld hebben. Dat wil zeggen dat tenopzichte van het midden je een bepaalde hoek kan bekijken, links, rechts, boven en beneden. Wel…bij de Ethos 13mm is deze hoek niet minder dan 100°. Je moet dus door je beeldveld heen wandelen! Niet bang zijn je oog korter bij het oculair te brengen, want dan pas zie je hoe groot het beeldveld werkelijk is.

Het eerste wat opviel tijdens de proefrun (het was nog bewolkt en er stond een maan in eerste kwartier…..maar a, je kan niet wachten, hé?) was de obsolute scherpte van het beeld….tot op de randen!! Het tweede wat opviel is dat je niet aan het kijken bent, maar dat je in het beeld valt…zo immens en overdonderdend is het effect van werken met een Ethos 13mm.

Een blik op de maan: gigantisch veel meer detail te zien dan met de SuperPlosll’s waar ik eerst mee werkte (SuperPlossl 40mm -25mm – 19mm – 6mm of de 12 mm Orthoscoop van Lichtenknecker). Adembenemend beelden, ongeziene scherpte en resolutie. De volgende stap was Deep-sky. Normaliter zou ik met de heersende weersomstandigheden en maanstand er nog niet aan denken om de kijker op te stellen, maar toch, een eerste test en de resultaten waren gewoon….Waaaaw!!!!

M13 en vele andere bolhopen: je kijkt er omzeggens doorheen, om nog maar e zwijgen over hun diameter. Er zijn geen woorden voor, het is net alsof ik deze beelden voor het eerst beleef! Ongezien!!! De Halternevel M27, zelfs met bewolking een duidelijk herkenbare vorm en die groottte…..Het lijkt echt alsof je in het beeld valt, je hoeft er niet alleen meer naar te kijken….je kan er quasi doorheen wandelen!!!!

Jupiter: het leek wel een ballon, zo groot. Heel duidelijk details te zien in de equatoriale gordels. Op het moment dat ik keek (21.24u) zat het maantje Io vast tegen de rand van Jupiter (Europa links en Ganymedes en Callisto rechts). Ik heb een hele tijd Io gevolgd totdat die een eindje van Jupiter verwijderd was. Schtterende beelden (en onthou…het waren geen goede omstandigeheden!) De volgende planeten die ik bezocht waren Uranus en Neptunus. Beiden kwamen probleemloos en heel goed herkenbaar in beeld.  Tegen middernacht zat de hele hemelbol zo goed als dicht met bewolking, maar de eerste indrukken waren binnen:

Voor mij nog maar één oculair: de 13 mm Ethos. Door deze aankoop wordt mijn verzameling SuperPlossl’s onverslijtbaar door het feit dat ik ze nog zelden ga gebruiken!!!!!! De Ethos kan op twee manieren gekoppeld worden: rechtstreeks in het zenithprisma of als ik deze verwijdensamen met een opvulring rechtstreeks in de 50mm vatting van de kijkerbuis. De motorfocussser blijft uiteraard zitten (zou ook nog weg kunnen!!!). Je kijkt dan niet meer onder een hoek van 90°, maar recht in lijn met de optische as. Dit laatste is een klein beetje gevaarlijk, want als de kijker volautomatisch naar het zetith gaat richten, botst het oculair waarschijnlijk tegen de basis van de vork, met alle gevolgen vandien en je hebt dan natuurlijk geen plaats meer om nog te kunnen kijken!!! Ik moet dit nog eens uittesten hoever ik kan gaan. Terzijnertijd……eerst even genieten in deze stand!

Bij een volgende kijkavond (11september) zullen we dit oculair uiteraard inzetten! “Be my guest” en ……..wees kritisch!!!!!!!

Hieronder enkele afbeeldingen van het betreffende oculair.

DSCF5615

DSCF5613

DSCF5618

DSCF5610

DSCF5611