Een nacht zonder licht….

Verslag van de kijkavond   11 september 2009-09-13

 

Tegen zes uur ’s avonds arriveerde Lambert  aan de sterrenwacht en onder een stralend open hemel werd de sterrenkijker opgesteld. Op tijd terplekke, want Lambert had nog enkele experimenten op het programma, voordat de kijkavond van start kon gaan. Eén van die experimenten was het afocaal filmen (8mm om daarna te digitailseren). Met andere woorden: rechtstreeks doorheen het oculair filmen wat er te zien is (zie afbeelding). Natuurlijk horen daar wat testen bij, zoals beeldscherpte op een bepaalde afstand, opstelling van de camera en gebruiksvriendelijkheid. Het heeft geen nut om “iets” aan de sterrenkijker te koppelen wat je in het donker niet afgesteld kan krijgen binnen, pakweg vijf minuten. De opstelling die getest werd gaf al een beeld op film binnen de twee minuten. Experiment geslaagd, nu nog uitvoeren in het donker.

Omstreeks half negen arriveerden de eerste leden. Intussen waren ook de wolken aangekomen. De Cassegrain kon nog net afgesteld worden op de enkele sterren die zichtbaar waten. Ondertussen waren we getuige van de zoveelste overkomst van het ISS en kregen we de bevestiging dat we te maken hadden met zeer hoge (en hardnekkige) bewolking. Intussen bleef het aantal deelnemers stijgen allemaal in de hoop toch iets te kunnen zien door het nieuwe oculair van Lambert. Eén poging (zij het een waterachtige..) liet de open sterrenhoop M39 in de Zwaan zien. De aanwezigen weten nu ongeveer wat een beeldveld van 100° wil zeggen . Ongeveer..want het werkelijke beeldveld zullen ze pas ervaren als het helder is en het beeldveld stjokvol met sterren staat. Tijdens het wachten vielen enkele “kameelmopjes”, een gevolg op het reisrelaas van Job. Job liet weten ons nog te zullen vergasten op een reisverslag van zijn bezoek aan de Verenigde Emiraten. We zijn benieuwd. Intussen werd het middernacht en de bewolking bleef hardnekkig. We sloten de avond af met de opmerking: “Kom, we gaan er ene drinken……” We blijven hopen op een heldere nacht, zo ééntje waar we alle registers eens kunnen opentrekken…..

Tot dan…

11092009250

de opstelling aan de voe van de sterrenwacht.

11092009247

Afocaal filmen doorheen een 40 mm SuperPlossl.


11092009243

11092009245

Alles staat gereed, richting zuiden, op wacht tot de eerste sterren zich laten zien.