De Sterrenwacht

Noorderkroon heeft voor het veldwerk een sterrenwacht ter beschikking.  De locatie ervan is achter Domein de Bever te Achel, bij de vijver.  De sterrenwacht is in 2000 in gebruik genomen.
De basis is een stalen constructie van 12 m hoog met een centrale kijkermast.  De toren is voorzien van vier trapdelen, onderbroken door vier bordessen.  Via deze trap is een waarnemingsruimte met koepel te bereiken die op de constructie is gebouwd.
De centrale kijkermast (zuil) staat in het midden van de constructie en eindigt in de sterrenwacht zelf, een kijkruimte waarin de telescoop is geplaatst. 

De trap is om veiligheidsredenen met een poortje met magneetschakelaar  afgesloten.  Bij de toegang tot het eerste trapgedeelte staat  een schakelaar om de trapverlichting en de buitenverlichting in te schakelen.  De top van de centrale zuil is uitgerust met een koppelstuk waar alle types kijkers op kunnen worden gemonteerd (met de juiste aanpassingsmodule).
De vrijstaande zuil zorgt ervoor dat trillingen en bewegingen van de metalen toren geen effect hebben op de stabiliteit van de telescoop.  Dit is van groot belang tijdens het sterrenkijken.  Als afdekking van de telescoop is een ronde waarnemingskoepel geplaatst.  Die koepel is draaibaar en kan handmatig met het open luik in de richting van het te observeren object gericht worden.
Rondom de sterrenwachtruimte is een looppad met balustrade waardoor in alle richtingen visuele observaties gedaan kunnen worden op 12m
hoogte.

De sterrenwacht telescoop

Op dit moment staat onze kringkijker permanent gemonteerd op de centrale zuil.  De kringkijker is een refractor van het merk Skywatcher.  Het objectief van de kijker heeft een diameter van 150 mm en een brandpuntsafstand van 1200 mm.  De telescoop is gemonteerd op een EQ6 Pro Go-To montering (2019), voorzien van een elektrisch gestuurd volgmechanisme.  Het origineel meegeleverde statief is ook aanwezig en kan gebruikt worden voor veldwerk buiten de sterrenwacht.

De nieuwe montering met de kijker.

De verenigingsruimte

Onder de stalen constructie werd in 2016 een ruimte gebouwd waar uitleen- en archiefmateriaal wordt opgeslagen.  Dit lokaal wordt op kijkavonden gebruikt om onderwerpen te bespreken en om desnoods even terug op te warmen. 

Hier volgen enkele fotos van het lokaal.

sterrenwachtlokaal
Sterrenwachtlokaal

Vereniging voor sterrenkunde

Website beheerder: H. van Kuijk