Sterren kijken in de zomer.

In de zomer, als we allemaal vakantie hebben en dus een hele boel vrije tijd, is er gelegenheid te over om te genieten van de sterrenhemel. Normaal gaan we pas kijken als het goed duister is en zitten we niet te “priengelen” tijdens de ultra-korte zomernacht. Toch even een andere toon neerzetten…..de zomer leent zich uitstekend om aan sterrenkunde te doen, ondanks de korte nachten.

Wanneer we op vakantie gaan doet er zich een mooie kans voor……een sterrenhemel te zien die we normaal alleen maar in de boekskes kunnen zien. Noorderkroners zijn ook maar gewone mensen, dus……..die hebben ook vakantie.

Sommige van ons gebruiken deze tijd om andere “hemels” te verkennen. Ook zo dit jaar. Onderstaande opnames werden vanuit de Provence genomen. Je weet wel…de Provence… een droomgebied voor amateurastronomen. Heel heldere hemels, een zalige temperatuur en zicht op zuidelijkere sterrenbeelden. het was genieten en fotograferen geblazen. Enkele beelden daarvan:

Californianevel in de Provence

Casseopeia en omgeving

Casseopeia en Perseus, met de dubbele sterrenhoop x&h

Jupiter naast de Boogschutter

 De ruggegraat van de nacht!

Meteoor in de Grote Beer

Een zwakke meteoor net boven het sterrenbeeld de Grote Beer.

vallende ster

 Een vliegtuig in de Schorpioen en uiterst rechts een meteoor.

 

Noord-Amerikanevel Provence

 Noord-Amerikanevel in de Zwaan.

sterren kijken in de Provence

 Trifid- en Lagunenevel met het blote oog zichtbaar, net als vele andere objecten!

MELKWEG IN DE PROVENCE

De melkweg met de planeet Jupiter, naast het sterrenbeeld Boogschutter.