Opknap van de sterrenwacht.

We wisten het al een poosje: onze sterrenwacht loopt niet zoals we het wilden. De koepel blijft ons parten spelen, zowel in de winter als in de zomer. We zitten met een structureel probleem….

Hoe pak je dat aan? Wel….. zoek naar oplossingen en ronsel een paar handige "harry’s". In het vorige maandblaadje hadden we een oproep geplaatst, op zoek naar vrijwilligers. Op zaterdag 5 juni zouden we met heel veel goesting en inzicht (en gereedschap) de problemen te lijf gaan. Jan, Job, Berke en Lambert waren om 14.00u op de sterrenwacht. Het eerste probleem bleek niet de werking van de koepel te zijn, maar de bevolking daarvan. We telden niet minder dan drie goedgevulde wespennesten. In en rond de nesten was enorm veel activiteit want het was lekker warm. Het zonnetje scheen lekker en de beestjes hadden er blijkbaar zin in. Job was de eerste die een liefdevolle steek mocht ontvangen. Het zou niet bij die éne steek blijven!!! (sorry Job).

DSCF2974

Hoe haal je een actieve wespennest van onder een koepel uit? Eerst en vooral overleggen en er voor zorgen dat alle mogelijke veligheidsvoorzorgen getroffen waren. We opteerden voor de snelle aanpak: een vuilzak er over en dan in no time verwijderen, die handel. Zo gezegd, zo gedaan. De hele klus nam ongeveer 3 seconden in beslag. Kwestie van sneller te zijn dan die ijverige beestjes. Het tweede nest, dat was een uitdaging…..het nest was over de loopring van de koepel gemaakt met de ingang langs onder. kan het nog moeilijker? Ik denk het niet….een aandere aanpak. Na even denken haalde Lambert een spuitbus Cockpit-spray uit de gereedschapskist en een aansteker……..je kan het al raden….we besloten de beestjes uit te stoken!!!!

DSCF2979

Wil je ook zulke capriolen uithalen, denk er dan aan om met vuurpulsen het nest te vernietigen. hou het vuur niet te lang aan de spuitbus. Na het volledig verbranden van het nest kon er begonnen worden met het echte werk. Jan en Berke begonnen aan de electrische werken. Er waren enkele leidingen die niet aan de wettige voorschriften voldeden en die werden vervangen.

Job en Lambert gingen de windveer van de koepel te lijf. De windveer van de koepel loopt al sinds het begin heel stroef over het dakbeslag. Hoogste tijd om dit een tweetal centimeter in te korten. Terwijl beiden dit deden kwamen de eerste uitgevlogen wespen terug, op zoek naar hun nest. Behoorlijk nerveus om het verlies van hun nest waren ze een factor waarmee rekening gehouden diende te worden. We hielden over beurt de beestjes in de gaten terwijl de andere een kwart van de windveer voor zijn rekening nam. Een behoorlijk luidruchtig en zoals blijkt gevaarlijk werkje dat ondanks alles tot een goed einde gebracht werd. De koepel draaide al heel wat soepeler.

DSCF2987

Na de werken op het dak ging Job assisteren bij de electische werken terwijl Lambert enkele foto’s maakte ( je moet tenslotte ook aan het jaarverslag denken, nietwaar?). Toen de electriciteitswerken klaar waren kwam de kers op de taart. Of de koepel nu soepel draaide of niet….we gingen een handlier aanbrengen, voor het geval de werking van de koepel zou omslaan van soepel naar moeizaam. Jan kon de hand leggen op een handlier en we dachten dat als we ringen op de koepel zouden vastlassen, kon men de koepel met de lier rond laten draaien. Tijd voor actie…..

Met z’n allen monteerden we de lier tegen de wand van de sterrenwacht en borgden de moeren, zodat die veilig en vast zaten. Toe kwamen de trekogen aan de beurt. Jan hanteerde het lasapparaat terwijl Lambert de trekringen positioneerde. Met een beetje moeite kwam de eerst trekring vast te zitten. Onmiddellijk testen, die handel……..en wat bleek….we draaiden aan de lier en het oog van de kabelgeleider trok zowaar open…..wat een kracht!!!! Maar…….intussen had onze koepel geen millimeter bewogen….Onmiddellijk zagen we wat er aan de hand was….we hadden de eerste trekring op de loopring gelst in plaats van op de koepel…..hilariteit ten top.

DSCF3003

Terwijl Job de eerste ring met behulp van een slijpschijf recupereerde laste Jan de overige ringen en ditmaal wel goed. Resultaat: de lier doet wat er van verwacht werd. Onze koepel kan nu bedient worden door één enkele persoon. Nog snel even opruimen  en ja, hoor…het hing al even in de lucht (letterlijk en figuurlijk!!!) Job werd tweemaal op enkele seconden tijd gestoken.Snel op weg naar het terras. Loes kwam Job afhalen (jammer van dat Palmke, hé Job?) en Jan, Berke en Lambert resumeerde even op het terras. We sloten af om 18.20u

 

Aan allen die er een vrije zaterdag aan besteedde, heel hartelijk bedankt!!!!We zullen er één dezer de vruchten van kunnen plukken.

DSCF2993

DSCF2994

 

DSCF3013

 

DSCF3000

DSCF3007

 

DSCF3015

 

DSCF3013