Weer een geslaagde kijkavond!!!!!

Verslag kijkavond  19 mei 2007 aan de sterrenwacht.

 

Na een mislukte poging op zaterdag 19 mei was het toch raak op zaterdagavond. Op het programma stond een hele mooie samenstand van de maan met Venus en  Mercurius.  

Jan en Berke waren, samen met een bezoeker bezig met de lenzenkijker, onder de koepel van de sterrenwacht. Lambert kwam pas toe om 22.45u. Het viel op dat de echte duisternis lang op zich liet wachten. Om 22.30u was er nog steeds een zachte schemering te zien. Om de 25 cm Cassegrain automatisch af t stellen is het toch nodig dat er flink wat referentiesterren zichtbaar zijn. Het feit dat we ingesloten tussen de bomen zitten maakt het geheel niet gemakkelijk ( zie verslag vorige kijkavond).

 

Na enkele pogingen werd besloten om voor een andere manier van afstellen te kiezen ( in plaats van de computer de referentiesterren te laten kiezen, deden we dat zelf.) Het resultaat was goed, maar niet schitterend. Nadien bleek dat de basisopstelling 180° fout stond. De computer heeft toch alles gecorrigeerd en we waren klaar voor het zoeken naar stelsels, sterrenhopen, bolhopen en dies meer.  

 

Onder de koepel viel ons één krater op die blijkbaar een krater had op de centrale berg (midden in de kratervlakte). Na enige tijd goed gekeken te hebben zagen  we dat schaduwen en licht ons parten speelde. Hetgeen we zagen was geen kratertje, maar de schaduw van een verhoging, boven op de centrale berg.

 

Terug naar de begane grond, waar de Cassegrain al behoorlijk wat objecten in beeld had gebracht. We keken naar Saturnus ( dwars door de bomen heen!!!!!). We zagen M13, die in zijn ééntje 1/3 van het beeldveld vulde. Alle randsterren werden volledig opgelost, je kon er dwars doorheen kijken! De bolhoop was, ondanks het feit dat er heel veel strooilicht aanwezig was (er was een bruiloft aan de gang in de taverne….goeie muziek!!) schitterend mooi om te zien. Ter vergelijk keken we naar M92, de kompaan van M13. Hier viel op dat M92  kleiner is, maar veel compacter. Een mooi zicht.  Onmiddellijk in de omgeving; M57, de Ringnevel. Ook hier weer, ondanks strooilicht, een schitterend mooi en scherp beeld. We hebben heel even gestoeid met vergrotingen, maar kwamen tot de conclusie dat het breedbeeldoculair toch het mooiste beeld gaf. Ook broertje M56 ( open sterrenhoop) kwam aan de beurt. Het viel Jan op dat er een eigenaardige vlek in de structuur te zien was. Deze “vlek” is niets minder dan een lokale verdichting in de sterhoeveelheid. Het zijn dergelijke verdichtingen die een open sterrenhoop een bepaalde structuur geven.

 

We keken vervolgens naar de Draaikolknevel, de Eskimonevel, de Uilnevel, x-h in Perseus, M81-82 in de Grote Beer, de Zonnebloemnevel, bolhopen M5- M3, We zagen enkele NGC’s en op het verlanglijstje stonden nog enkele planetoïden.  Tegen middernacht hebben we de camera op de sterrenkijker gemonteerd en zijn fotografisch aan de slag gegaan. Er werden een 20-tal opnames gemaakt, gaande van 200mm tot( traploos naar) 28mm brandpunt. De eerste tests met rechtstreeks fotograferen op een volgende kijker zijn veelbelovend ( ondanks de povere afstelling van de kijker).

 

Deze zomer gaan we experimenteren met de CCD-camera in het primaire brandpunt van de kijker en de beelden dan rechtstreeks projecteren m.b.v. de beamer. Als dit goed werkt hebben we een alternatief voor druk bezochte kijkavonden. Het voordeel is dat dan iedereen tegelijkertijd kan zien wat er in de kijker te zien valt.  Al met al een geslaagde kijkavond. Op naar de volgende!!!

 

 

kijkavond web 2

De eerste testen met de camera boven op de kijker!! 20 s belicht. De foto toont aan in welke mate strooilicht de beeldkwaliteit parten speelde. Aan de linkse kant van de foto zie je een poging op de cameralens uit het directe licht te zetten ( ‘t is geen gezicht!!!!)

 

kijkavond web 3

Het gebied Lier, direct links van de sterrenwacht.

 

kijkavond web 4

Een
beeld op de zuid-oostelijke hemel. het object midden-onder in beeld ( met de drie heldere stippen) is de kijkerbuis van de Cassegrain. Zat in de weg omdat we nu fotograferen met 28 mm brandpunt voor een groter beeldveld.

 

kijkavond web mei

Zicht op het gebied van de Slangendrager. In het oculair van de kijker kon je op dat moment M12 bewonderen.

 

kijkavond web 5

Sfeerbeeld van een nachtje sterrenkijken. (juli 2007- Gastelse Heide)