28e ATT te Essen, 2012

Enige tijd al op onze agenda en eindelijk, het was zover! Op naar Essen voor de 28e internationale astronomiebeurs . Van te voren de  lijst van standhouders al eens goed bekeken en zoals verwacht;  het was inderdaad heel wat!

Swat! Rond half tien in de ochtend arriveerden we op de parking bij het gebeuren aldaar. Een grote menigte stond al voor de ingang, onze verwachtingen hoog gespannen! Onder het genot van een bakje koffie zaten we in de auto te wachten tot het officieel open zou gaan, met als spelbreker regen, regen, regen, maar wij zaten droog.

Voordeel was dat Lambert het jaar daarvoor hier ook al op bezoek was geweest. Hij maakte me erg nieuwsgierig naar wat er allemaal te zien ging zijn… en dan naar binnen, even tussen de horde bezoekers integreren, kaartje kopen en beginnen maar.

De eerste indruk die men al krijgt is meteen overdonderend. Waarom? De apparatuur die hier bij elkaar stond is een zeldzaam verschijnsel, volgens mij een van de weinige in Europa, voor zover bekend en dan spreek ik alleen nog maar over de gang bij het binnenkomen. Volgens collega Lambert  was dit nog maar het begin, dus besloten we eerst maar eens een verkenningsronde te maken.

Tja, geweldig, van de verkenningsronde werd al snel afgeweken. Als eerste kwamen we bij de monteringen (voor mij al bekend) van Skywatcher van EQ 3 tot eQ6 helaas nog geen EQ. Op de monteringen  kijkers van dezelfde makelij maar ook van een ons bekende zaak, te weten Lichtenknecker, Hasselt. Ze hadden  Esprit-kijkers  staan in verschillende klasse van grootte.

Om niet alles apart te moeten vernoemen,  hier de voornaamste merken: Skywatcher, Esprit, Robtics, Lunt, Meade, Takahashi, Baader, PlaneWave, Vixen, enz.  Ook de voor Lambert nu bekende montering, MESU 200 en verder van alles wat men bedenken kan, van binoculair tot …….tsja; alles wat er bij hoort.

Koopjesmarkten, waar men diverse spullen en kijkers tegen een goede prijs kan aanschaffen, zoals het bij een beurs ook bedoeld is. Diverse koepels kant en klaar, in diverse maatvoeringen waarvan eentje naar de kroon stak ,5 meter en geen gewone koepel maar eigenlijk een vorm van shell, deze vouwt zich aan twee kanten uit, gelijk een schelp (Clampshell),  vandaar de naam. Maar wat hier in stond… ik had nog net geen handdoek bij me om de kwijl op te kunnen vangen als het ware, maar ongelooflijk,een PlaneWave kijker van formaat 20”, een Rc type daaraan nog diverse APO refractors van formaat op een montering van het merk ” 10 MICRON HPS” , formaat GM 4000 HPS, de grootste in hun gelederen aldaar.

Dan, opeens een opvallende verschijning onder de monteringen, eentje van Italiaanse afkomst van de firma Avalon Instruments. Deze wordt aangedreven met, let wel, tandriemen op beide assen, zeer stil en dus trillingvrij, heeft  echter een naloopnauwkeurigheid van +/- 5-7boogsec. Zonder begeleiding. Neemt niet weg  dat,  als we de foto’s zien die hiermee gemaakt waren door onze Italiaanse vriend gewoon geweldig zijn. Tenslotte met de huidige stapeltechniek van diverse belichtingen hebben we niet echt lange belichtingstijden meer nodig. Verder is het een geweldig afgewerkt mooi apparaat, twee typen hebben we hier voorgeschoteld gekregen, te weten: “M-UNO”en de “LINEAR”.

Dan wat de publieke belangstelling betreft, heb ik in het begin van het verhaal al opgemerkt, druk, maar volgens Lambert was het jaar daarvoor toch drukker, maar eigenlijk was dit wel welkom, zo kon men alles toch op een fatsoenlijke manier gaan bekijken, zij het dat het toch op sommige plekken wel dringen was. Maar dat mocht de pret niet drukken, zo kwamen we ook verschillende bekenden tegen De eerste die we tegen het lijf liepen waren Viviane en Noud Fransen. We babbelden even over hun nieuwe aanwinst (Meade LX200) en spraken onze hoop uit hun één dezer te mogen begroeten op ons waarnemingsveld! Een beetje verder kwamen we  Nico Dejongh en Lukas Pellens, onze sterrenvrienden van Aquila Lommel tegen, we zagen Seppe Canonaco van het Europlantarium en nog tal van bekende gezichten  Leuke gesprekken voortkomende uit de opgedane ervaringen.  Na deze ontmoetingen gingen we eens zoeken naar een mogelijke evenknie van de Mesu 200, de montering die Lambert in zijn bezit heeft, want deze kan maar liefst 100kg dragen. Conclusie was….dat we maar éénn noemenswaardige montering vonden die dit ook kan en wel degene die ik in het  begin heb vernoemd;  de GM 4000 HPS.van 10 MICRON HPS Mounts. Wat hierin dus echt zwaar weegt is het prijsverschil, die is echt enorm. De Mesu 200 ligt hier ongeveer een vierde lager,  het moet voor ons amateurs toch nog leuk blijven.

Verder hebben we zeker een ronde of vijf gelopen en iedere keer zagen we weer iets nieuws. Iets waar we in de vorige ronde misschien overheen hebben gekeken. Daarom; altijd de moeite waard om dit ook te doen, veel geleerd en niet enkel om de prijzen, maar ook van wat er zoal op de markt voor ons amateurs te halen valt. Voor mij was dit een doorslaggevende ervaring, omdat ik aan de vooravond sta om iets nieuws aan te schaffen. Niet alleen op gebied van montering, maar ook op het type kijkers. Zoals Lambert al eerder opmerkte, ging hij initieel voor een Meade 800 LX 14”. Deze hebben we nu in het echt zien staan, wel te verstaan een 12”, maar eenzelfde montering, en collega Lambert kon mij vertellen geen spijt van zijn beslissing te hebben met dat wat hij nu heeft gekozen. Om diverse redenen, die mag hij zelf vertellen. Wat ik hiermee wil aangeven is  dat, als men overweegt iets aan te schaffen in deze hobby,  een beurs wel degelijk een uitkomst kan bieden. Een gemaakte keuze, naar jouw gevoel  de juiste keuze, kan hier getoetst worden. Het opent gewoon veel mogelijkheden en inzichten. Er is meer dan voldoende gelegenheid om met de verschillende vakmensen hierover te kunnen spreken en die je dus ook op weg kunnen helpen om een beslissing te nemen. Echter, het maakt het wel iets gemakkelijker als men weet in welke richting men de sterrenkunde wil gaan beoefenen. De markt en het aanbod is groot, maar toch….. .

In ieder geval genoten van elke minuut, wat een aanbod, en misschien volgende jaar met meerdere Noorderkroners?

                                                                                                                                                                                              Job Beeren

 

sized_ATT 2012 002.JPG

sized_ATT 2012 007.JPG

Job; “Man, man…..”

sized_ATT 2012 016.JPG

Het “monster” van de beurs, een 20″ PlaneWave, full gear!!

sized_ATT 2012 006.JPG

De LX800 12″ (dit had het kunnen zijn….)

sized_ATT 2012 008.JPG 

De “Italiaan” (zie tekst van Job)

sized_ATT 2012 013.JPG

Job in verwondering (Is de foto scheef of….?).

sized_ATT 2012 015.JPG

12,5 cm RC PlaneWave onder een 2m automatische koepel