Werken aan de sterrenwacht.

Op maandag 30 april was een delegatie Noorderkroners aan de slag op de sterrenwacht. Op de agenda stonden nog enkele taken die uitgevoerd dienden te worden.  Taken zoals het ophangen van het infobord, het uitlijnen van de koepel, het aanbrengen van een nieuwe windveer, het concept van de takel verder uitwerken, enz. Er was dus werk genoeg voor elk van de  vijf aanwezigen.

We begonnen met de grootste uitdaging; het uitlijnen van de koepel, zodat deze nog beter zou rollen. Na heel wat aanpassen,  uitvullen van assen, bloeddruppels (wat had je gedacht?) en koepel-lichten kwamen we tot een verrassend resultaat: één man laat met één hand de koepel rondlopen! Iedereen tevreden.

 Taak twee: het ophangen van het infobord (met kwartaalagenda). Hier was even de hulp van een 10mm boor gevraagd. Maar goed dat Dirk voorzien was van volle batterijen, het werd een boorkarwei door RVS-staal! Na enige aanpassing kon het paneel dat Job maakte tegen de centrale mast aangebracht worden. Voortaan kan elke bezoeker zien wanneer we een kijkavond hebben. Onze secretaris zal na elke bestuursvergadering het paneel updaten. Intussen was Jan en Dirk bezig met het bekijken van de nieuwe takel. Hier moet nog één en ander aangepast voordat we hem in gebruik kunnen nemen.

Tussen de verschillende taken door moest er nogal wat gereedschap bijgehaald worden en dan die trappen……. Franky had voor zichzelf een redelijk goed excuus gevonden om niet elke keer de Chinese vrijwilliger te zijn! Hoedanook, alles wat we nodig hadden zat in de één of andere auto en  kwam  redelijk snel daar waar nodig

De laatste klus van de avond, nog net voor het donker werd was het aanbrengen van een nieuwe windveer. Dank zij een gezonde dosis inventiviteit (iemand had de korte schroeven vergeten…….”Welke schroeven?”) werd ook deze taak afgevinkt op het todo-lijstje. Binnen onder de koepel was het ineens windstil, tochtvrij en donker. Snel de rode nachtverlichting aan om het gereedschap te verzamelen, nog even herhalen hoe jammer dat het was dat de taverne gesloten was en toen allemaal huiswaarts. Jan, Job, Dirk, Franky…,bedankt voor jullie inzet en tijd!

                                                                                                                                                                  LBe

 

sized_sterrenwacht 004.JPG

sized_sterrenwacht 005.JPG