De regen meer dan beu….

Jawel, alles op z’n tijd, dus ook de regen! Nu, we hebben onderhand ons deel wel gehad. Het mocht wel eens omslaan. Wij, amateur-astronomen, hebben het graag droog, zo weinig mogelijk vocht in de atmosfeer. “Zolang de schepen niet te veel stof opwaaien als ze voorbijvaren, is het ok” – zou onze lijfspreuk wel kunnen zijn.   Als we de weersomstandigheden van de eerste vijf maanden van 2012 kritisch onder de loep nemen (vanuit ons standpunt, hé!), dan is het tot nu toe nog maar magertjes gesteld. We verdienen beter! Maar kom, alle gekheid op een stokje…..alles op z’n tijd, maar het mag wel stilletjes komen, dat stabiele weer. Wij zijn er klaar voor.

Er klaar voor zijn wil zeggen dat we alles op de rit hebben om de “korte” nachten in te duiken. Kort, want de nachten zijn al fel ingekort en het gaat nog meer inkorten. Op het hoogtepunt van de zomer rest ons enkel van 23.00u tot 02.00u om onze waarnemingen te doen. M.a.w. de nachten zijn kort, heel kort!

Een reden temeer om te zorgen dat alles op orde is. is alles opgeladen? Heb ik alles binnen handbereik? Moet er links of rechts nog iets veranderen aan de combinatie? Zo ja, herinner je een tip die we al eerder gaven; gebruik de lange schemering om alles in tip-top conditie te brengen voor de nacht. Heb je een nieuw stuk uitrusting (of een nieuwe configuratie), maak dan zeker gebruik van de schemering om één en ander uit te testen, aan te passen, e.d. Je kan een kijker perfect afstellen in de schemering. Voordeel is dat je dan perfect ziet wat je aan het doen bent.

Lambert is momenteel bezig met de laatste hand te leggen aan het testen van zijn nieuwe combinatie. De Mesu 200 loopt als “goei boter”. Eén dezer dagen komt de Moonlite focusser binnen zodat de astrograaf opgewaardeerd kan worden, dan nog snel opnieuw enkele brandpunten zoeken en dan stilletjes beginnen met waarnemen en fotograferen.

Zachtjes opbouwen, vertrekkende van het eindpunt van de LX200GPS, te weten 30″ belichting. Een andere nieuwigheid waar nog wat rond geexperimenteerd mag worden is het electronisch guiden (correctief volgen). We gaan er een beetje mee stoeien …… We shall see!!!

sized_test AT12RC 002.JPG

sized_test AT12RC 017.JPG