30 cm Ritchey-Chretien op een Mesu 2 montering.

Omdat de primeur al op de sterrenwacht weggegeven was: Lambert is sinds kort de trotse eigenaar van een 12 inch (30 cm) Ritchey-Chretien astrograaf. Het geheel is gemonteerd op een Mesu-2 montering. Een beetje duiding bij deze keuze:

Zoals jullie weten is Lambert (en anderen!) een beetje bezeten van astrofotografie. De laatste zes jaren deed Lambert dit middels een 10 inch (25 cm) Meade LX200GPS. Omdat dit een azimutale (vork-) opstelling is moest er een beetje creatief gewerkt worden, want, ook al is die kijker 100% geautomatiseerd en volgt hij perfect (er zijn talloze beelden die dit bewijzen), vanwege beeldrotoatie was er steeds die beperking van maximaal 30 seconden te belichten. Lambert had bijna het optimale uit het systeem gehaald, dank zij het gebruik van een optische trein (focal reducer en bijhorende tussenringen) en aangepaste camera-settings. Om beeldrotatie tegen te gaan kon gebruik gemaakt worden van een speciale equatoriale wig of een image-derotator. Beide opties vielen niet in de smaak en er werd besloten uit te kijken naar een heel nieuw systeem. De nieuwe 14 inch Meade LX800 zou het gaan worden. Zou, want afgeraden door Robtics vanwege veel te zwaar. Er waren andere alternatieven, beter en zeker niet duurder! Terwijl Lambert in onderhandeling was met Robtics boorde Job het thema Ritchey-Chretien aan, gelijktijdig met het advies van Rob Lefeber van Robtics.

Even snel naar Den Haag om de waren te bekijken en meteen een bestelbon op te laten maken. Het zou een 12 inch Rictchey-Chretien (AT12RC) worden, gemonteerd middels een Cassedy-Losmandy adapter op een frictieaangedreven Mesu 2 montering.Een frictiemontering, dus geen enkel tandwiel en/of wormwiel en dus ook geen backlach of periodic error. Een nauwkeurigere volging kan je niet bedenken. Het formaat van de kijker? Een 12 inch en geen 14 inch want het was al schrikken bij de afmetingen van de 12 inch. 14 inch is zo goed als niet geschikt om te verplaatsen vanwege veel te groot. 

De aansturing van de AT12RC is een beetje complex: het hart van het systeem is de ServoCat die ondersteund wordt door StellarCat, die de encoders en de motoren aansturen. Het geheel wordt geleid door het besturingssysteem (en databanken) van het Australische Argo Navis. Een besturingssyteem waar je stil van wordt. Zo goed als alle parameters die je kan bedenken kunnen (moeten) hier gedefineerd worden. Je kan refractie laten corrigeren, auto adjust on, spiraal-zoeken, narrow field-zoeken, de aansturing op meerdere manier laten gebeuren, onverhoopte pannages overrulen, met een simpele flip van een schakelaar je snelheden boosten, noodenergie aanboren, kijker aansturen door een planetarium-programma, enz. Het systeem kan op 18 seconden 360° roteren en dat alles fluisterstil en gladjes als over “goei boter”! Een configuratie om “U” tegen te zeggen. Op de rug van de AT12RC rijdt nog een 8 cm APO triplet mee, voorzien van een SynGuider en field-flattner, te gebruiken om heel correct te volgen tijdens lange belichtingen. Het totaalgewicht van het geheel met assecoires komt op een kleine 160 kg.Op dit moment is het nog even wachten en dan wordt een volledig nieuwe electronische 2.5 inch motor-focusser met pulsstappen aangeleverd en dan is alles kompleet! Met deze focusser kan je tot op microns nauwkeurig scherpstellen. Een must voor deze astrograaf! Het systeem is een f/8 maar door gebruik te maken van een focal-reducer zal hij als een f/6 het sterrenlicht naar de sensoren leiden. Deze “lichtvreter” heeft drie ventilatiekoelers achter de hoofdspiegel, dus warmlopen is er niet bij!

Omdat het nogal een omvangrijk systeem is, je moet het geheel een eenmalige initiatie geven, de richtingssensoren afstellen, de encoders afstellen, zorgen dat het systeem weet wat, waar en hoe en dan…….ben je vertrokken! Nog heel even en we zijn zover en dan zal de kijker zeker eens naar Achel komen om een demo te geven op de weide van de sterrenwacht. Ondertussen even enkele beelden van het systeem:

sized_test AT12RC 003.JPG

sized_AT12RC ma 2012 011.JPG