Wooow, wat een nacht!!!!!!!!!

Verslag kijkavond Gastelse Heide op 22 mei 2009.

 

Het was een schot in de roos…..een nacht die je maar eens tegenkomt in de zoveel jaren!! Het hing al even in de lucht…overdag stapelwolken en ‘s nachts na de afkoeling klaarde het meestal op. Al onze hoop stond op vrijdag, 22 mei. Lambert zou de Cassegrain opstellen op de parking van de Gastelse heide en Jan zou de leden opvangen aan de Joy om dan samen naar de heide te rijden. Zou, want Jan werd onverwacht voor de tweede keer opa!!! Zijn laatstgeboren kleinkind kwam zes weken voor haar tijd  ter wereld en zette Jan zijn wereld even op z’n kop. Vanwege Noorderkroon nogmaals een dikke proficiat aan de ouders en grootouders.

 

Voordat de kijker gekalibreerd was kregen we ISS al in het vizier. Het ruimtestation kwam hoog en helder over. Lambert speelde het klaar om de ISS tot vijf maal toe in het beeldveld van zijn kijker te krijgen. Heel duidelijk waren de drie grote zonnepanelen herkenbaar. Jammer dat de kijker nog niet afgesteld was, dan had iedereen kunnen kijken. Misschien een volgende keer?

 

Ondertussen werd het donkerder en donkerder. Vele M’s en NGC’s werden bekeken en van commentaar voorzien. We herinneren ons vooral een schitterend mooie M13, M92 en M5. Een massa spiraalstelsels, een schitterend mooie Ringnevel, Draaikolknevel., open sterrenhopen die het beeldveld vulden. Om nog maar te zwijgen van een overweldigend mooie Saturnus met een viertal manen, heel kort bij de planeet. We sloten af met specials zoals Cugnus x-1 (jawel, we hebben een zwart gat gezien….of juist niet gezien?) en een blik op Ceres, onze grootste planetoïde.

 

Een speciaal woordje van dank is te richten aan Fons voor de logistieke ondersteuning in de vorm van “een Fonske”. Voor diegene die niet aanwezig waren, een “Fonske” is een lekkere jenever die de eerste koude even wegdrukt. Een heldere nacht, een goed gezelschap, een ganse fles “Fonske” en het antimuggenspul dat Jan bij zijn tweede aankomst meebracht maakte van het geheel een topnacht, een nacht met een hoog “wooow-gevoel”

 

Enkele tips voor een volgende kijkavond op de heide zijn:

  • Zorg er voor dat iemand aan jenever denkt
  • Zorg dat er iemand tegen de muggen is, want ze vreten u bijna op!
  • Zorg dat er geen onvoorziene geboortes voorvallen.
  • Wees een deel van het goede gezelschap
  • De rest gaat vanzelf.

 

Bedankt aan alle deelnemers voor het welslagen van een niet te vergeten kijkavond!!!

lier en kijker

Halternevel

melkwegstelsel

ring of halter

ringnevel M57

borrel kijkavond

gastelse heide 1

 

 

gastelse heide 4

gastelse heide 5