Verslag van de Noorderkroon- activiteit 30 juni 2007.

Op onze agenda stond een zonnewaarneming of een wandeling! We weten dat goed weer voorspellen niet evident is ( ze hebben er in Brussel al hun handen aan vol!!!!), dus hadden we meteen een alternatief voorzien. Zou het goed weer zijn, dan gingen we de kijker richten op de zon en aan de hand van projectie proberen de zonnevlekken te zien. Voor het geval het bewolkt zou zijn was het wandelen geblazen!

DSCF1319

Zaterdag, 30 juni 16.00u…….en jawel….zwaar bewolkt met een lichte regendreiging, dus het werd wandelen. De temperatuur was aangenaam, de opkomst iets minder, maar niet getreurd….we vertrokken rond 16.30u richting Planetenpad. We hebben onderweg gebabbeld over de resultaten van de ruimtesonde New Horizons die schitterende foto’s maakte bij Jupiter Saturnus. Vooral de beelden van Io (heel actief maantje van Jupiter) lieten verrassend veel hete gebieden zien. We hebben al weet van enkele actieve vulkanen, maar de pas gemaakte beelden tonen niet minder dan 13 actieve gebieden. Heel interessant en zeker de moeite om eens na te kijken op het Internet. Al babbelend kwamen we toe aan het Planetenpad waar we heel uitgebreid alle panelen behandelde. Speciale kenmerken werden aangehaald en uitvoerig besproken. Het totaalbeeld werd zeker niet uit het oog verloren. Gevoel voor afstanden, massa’s, aantrekking en het gevolg hiervan (denk maar aan planetoïden en kometen) waren veelgehoorde gespreksthema’s. Toegekomen bij de Geologische Tuin heeft onze voorzitter zijn gekende uiteenzetting nog eens ten gehore gebracht. Weer viel op dat de ligging van onze Geologische Tuin uitmuntend is! Het verhaal van onze gesteenten past wonderwel in de uiteenzetting van het Planetenpad. Rond de klok van 18.00u zat onze (zomerse?) activiteit er op. We kijken uit naar de volgende dagactiviteit!

DSCF1329

 

 

Waar op letten om comfortabel vallende sterren waar te nemen?

 

Je had het al gelezen, op 11 augustus gaan we voor de 29e keer op rij naar de Perseiden kijken.

 

Perseiden zijn meteoren, in de volksmond gekend als “vallende sterren”.  Gelukkig voor ons allen, sterren vallen niet! Meteoren zijn niets meer dan stofdeeltjes (de éne al wat groter dan de andere..) die ingevangen worden door onze eigen atmosfeer. Het invangen gebeurd met een hoge snelheid. We weten dat de Perseiden één van de snelste meteoren zijn, ze komen met een snelheid van 70 km per seconde onze dampkring binnen. Het gevolg is dat we lichtflitsen en nalichtende sporen kunnen zien. Uit de baan van het projectiel kunnen we afleiden tot welke zwerm de meteoor hoort. Op 11 augustus zijn niet minder dan 5 meteoorzwermen actief. Aan ons om waar te nemen en te klasseren. Nu, als we willen waarnemen proberen we dat natuurlijk zo comfortabel mogelijk te doen. Er zijn enkele punten die je als waarnemer in de gaten moet houden. Eén van die punten is het materiaal dat je moet meebrengen. Een opsomming:

 

1.      Een lekker liggende (klap- of tuin-) stoel of veldbed.

2.      Warme kleding (ook al is het warm overdag…..toch doen, afkoeling is een vast gegeven).

3.      Anti-insectenspray of stick ( het barst van de muggen als het droog is)

4.      Warme drank en een snack (waarnemen met lege maag is niet goed!!!)

5.      Rode verlichting (tegen de verblinding).

6.      Verrekijker (altijd handig om nalichtende sporen te bekijken).

 

Een andere tip? Heb je een statief en een digitale camera die je een beetje kan instellen? Probeer eens een meteoor te vangen (fotograferen dus!!). Het is een heel mooie bezighe
id en de slaagkans is nu het grootst. Welke gebieden je het best kunt fotograferen zal je heel snel doorhebben. De kans dat je een meteoor of een satelliet op de gevoelige plaat krijgt is hoog! Zeker eens proberen….

 

meteo-grasland

 

Dit jaar zal er geen storende maan zijn. We hopen op heldere nachten zodat we nog eens en gooi kunnen doen naar ons record van jaren geleden. We hopen er meer te zien dan de 632 exemplaren die we op onze tellers hebben staan!! Ook nu weer geldt de regel: meer ogen…meer waarnemingen!!!!