Astro-dag 2012

Beste Noorderkroners,

zoals jullie eerder in de uitnodiging kon lezen, op zaterdag 23 juni zetten we onze zomerstop in met de organisatie van de 2e astrodag. Vorig jaar hebben we de ganse avond (met bitterballen) gewacht op opklaringen, tevergeefs. Dit jaar….. de weerberichten hebben het over een heldere avond en nacht, maar…..we zullen eerst nog door een regenperiode heen moeten.

Nu, geduld is een schone deugd en het is nog 5 dagen voordat het zover is. Alle tijd dus om de weerberichten nog een beetje bij te stellen. We kijken er naar uit.  Wat hebben we op het programma staan? Allereerst, de activiteit zal starten om 16.00u. Dat zal de tijd zijn om de kijkers op te stellen (we gaan gewoon uit van de beste omstandigheden, anders is er nog steeds de taverne…). Na het opstellen van de kijkers kunnen we beginnen met de eerste waarnemingen aan de zon. We gaan zonnevlekken bekijken, tellen, misschien enkele foto’s maken? Denk aan zonnefilters, e.a. Tussen de waarnemingen door gaan het daglicht gebruiken om onze opstellingen eens kritisch bekijken. Hoe werken we, wat kan beter, hoe kan het anders, kortom: eens goed naar de mogelijkheden van onze configuraties kijken om bij nacht het maximale rendement te hebben.  Een beetje experimenteren, altijd leuk en leerrijk! 

Als alles meezit kunnen we bij het invallen van de schemering enkele openluchtprojecties opstarten. Misschien nog eens de film laten lopen die we presenteerden tijdens de Noorderkroon-Aquila verbroedering 2012? Zij die de presentatie gemist hebben krijgen dus nog een tweede kans.  Als het echt donker is doeken we de projecties op en gaan we terug de kijkers bemannen!  We hopen op een goede bijeenkomst en nodigen allen uit om de eigen kijker mee te brengen om dan samen het werkjaar af te sluiten!

Tot Astro-dag!!!

 

sized_logo Noorderkroon.jpg