Venusovergang, 6 juni 2012

De frase “You can’t win them all” – was zeker van toepassing tijdens onze laatste activiteit. Voor alle zekerheid; de Venusovergang heeft plaatsgevonden. Er waren genoeg live-streams te vinden die dit aantoonden. Maar…..niet enkel een heel klein beetje van de zonneschijf was bedekt, onze hele zichtbare ochtendhemel was dat ook. De weersvoorspellingen hadden het (voor deze keer dan toch) helemaal correct. Donkere wolken, regen en geen uitzicht op een opening, hoe klein dan ook. Job en Lambert waren, ondanks dit gegeven, om 05.00u aanwezig op de afgesproken plaats en stelden vast dat er buiten een luidruchtige wulp en enkele andere zangvogels weinig (understatement) te beleven was.

 Een beetje troost nodig? Niet alleen wij, Noorderkroners, hebben deze boot moeten missen. Amateurastronomen in België en in omliggende landen hebben enkel en alleen maar wolken gezien. Geen spatje zon en al helemaal geen Venusschijfje. Toch maar goed dat we in 2004 een meer dan behoorlijke Venusovergang meegemaakt hadden. De volgende overgang? Daar gaan we voor passen want wachten tot 2117 zal meer dan één brug te ver zijn. Toch zoiets gelijkaardigs organiseren? Tuurlijk!!! We gaan onze kaarten op 2016 zetten, dan is er een Mercuriusovergang. Niet helemaal hetzelfde, maar kom…… daar gaan we niet over vitten! 

Tot dan…..