vankantie-nachten!!!

In voorbereiding van onze fieldtrip naar Grandpre en het testen van de nieuwe 2 inch zenitprisma, die moet voorkomen dat de hele optische trein tegen de vork botst, heeft Lambert afgelopen nacht snel even een paar objecten op plaat gezet, zoals dat heet! Omdat je eigenlijk niet zonder de correcte voorbereidingen kan en mag vertrekken, werd nog snel één en ander getest. Niets zo vervelend als straks in Frankrijk met de hele santekraam onder de sterren staan, om dan tot de vaststelling te komen dat er iets niet helemaal klopt.

Het was een redelijk heldere nacht (ook redelijk wat beweging in het veld), met tegen middernacht een plots opkomende mist. De chemische verwarming van de correctorlens en de zenitprisma van Lichtenknecker werden aan een test onderworpen. Qua verwarming: er was een heleboel nodig om de boel “open” te houden. Het zenitprisma is zeer degelijk en voldoet aan alle verwachtingen. Brandpunten zowel visueel als fotografisch zijn geen probleem. Stabiliteit gaat er op vooruit! Op het programma, het fotograferen van allerlei objecten. Tegen middernacht kon Lambert zijn eerste pogingen (dit jaar) op de Orionnevel laten aanvangen. Let wel: Op dat moment was de ligging van Orion verre van optimaal.  

Een greep uit de opnames, in volgorde:M13 – Halternevel – M76 – stukje Andromedanevel – 3x Orionnevel en een stack van 4x M57, de Ringnevel.

sized_opitter november 2011 009.JPG

sized_opitter november 2011 010.JPG

sized_opitter november 2011 044.JPG

sized_opitter november 2011 046a.jpg

sized_opitter november 2011 087.JPG

sized_opitter november 2011 089.JPG

sized_opitter november 2011 098.JPG

sized_Vastleggen in volledig scherm 1112011 173411.jpg