Jong Maasbree op bezoek bij Noorderkroon-Achel.

Zondag, 1 juli 2012; 22.00u. Jong Maasbree (Nederlandse versie van onze Chiro) is met een bezetting van 30 jongelingen en begeleiders op kamp in het Achelse groen. Hun eerste kampnacht zouden ze doorbrengen op bezoek bij Noorderkroon, op de sterrenwacht. Er was op voorhand al heel wat over en weer gemaild, Jong Maasbree zou haar programma meebrengen, Noorderkroon zou aanvullen.

Om 22u stipt arriveerde de jongeren aan de sterrenwacht en werden opgevangen door het bestuur van Noorderkroon. Tony bemande samen met Jan de sterrenwacht, met onder de koepel de Skywatcher van Tony opgesteld.  Job en Dirk bemande de kijkerstand op de grasweide  en Lambert zorgde voor een PowerPointpresentatie.

Na aankomst was er even wat over en weer gedoe, Maasbree wist zich geen raad metr de opdrachten die ze meegekregen hadden. We hebben ze een beetje begeleidt, maar het werd snel duidelijk dat er van de meegebracht opdrachten weinig in huis zou komen. Noorderkroon nam het initiatief en zette de avond in met de verwelkoming en een introductiepraatje. Lambert gaf voor de ganse groep een (ietwat uitgebreide versie) uiteenzetting over de verschillende types sterrenkijkers. We moesten een beetje rekken door het wegvallen van het Nederlandse programma. Naarmate de introductie vorderde werd het langzaam donker, het sein om de groep te splitsen in drie kleinere groepen.

Het programma van Noorderkroon; één groep naar de openluchtprojectie van Lambert, de tweede groep naar de kijkerstand van Dirk en Job, terwijl de derde groep onder de koepel bezig gehouden werd.

De openluchtpresentatie was een compilatie van onze activiteiten, beelden die aantoonden wat Noorderkroon ’s nachts uitspookt. Beelden van onze kijkers en vooral beelden die we zelf geschoten hebben door onze sterrenkijkers. Beelden van de zon met de zonnevlekken werden toegelicht, opnames van de maan die allerlei vragen (en antwoorden) opleverden om dan over te schakelen op widefield sterrenhemels en als apotheose de deepsky-objecten die we al op de gevoelige plaat hebben kunnen leggen. Elk object werd besproken, van gewone sterrenvelden, open sterrenhopen, bolhopen, planetaire nevels, sterrenstelsels, gas- en stof nevels, noem maar op, het was er! Toen groep één hun uitleg gehad hadden werd er gerouleerd, doorgeschoven naar de volgende post.

Dirk was maar wat gelukkig dat het een beetje duister geworden was en dat er genoeg te zien was. We troffen het, het was kraakhelder (wel met een knoert van een bijna volle maan, maar kom…), Dirk kon zijn ding doen, iedereen tevreden. Onder de koepel, waarnemingspost nummer drie, was het een beetje rianter. Hoog boven de grond, ongehinderd door de bomen kon Tony alles in beeld brengen en laten zien aan de bezoekers. Het feit dat Tony zijn volgmechanisme ingesteld had maakte dat er ontspannen gekeken kon worden. Rond 00.45u begon de vermoeidheid bij de gasten toe te slaan en kwam de vraag om de avond af te ronden. Onze planning was  blijkbaar uitstekend want  binnen de vijf minuten was alles afgewerkt en trok Jong Maasbree terug richting hun kamp, niet zonder eerst de Noorderkroners te bedanken middels een daverend applaus. Ook van onze kant grote tevredenheid over het welslagen van de avond

Opgevangen van een  bezoeker: “ Man, ik heb hier deze avond meer opgestoken dan de leraar Natuurkunde me het afgelopen jaar heeft proberen bij te brengen…”. Dat is onze drive, daar doen we het voor!!!  Bedankt aan alle Noorderkroners die deze activiteit gedragen hebben.

 

sized_Jong Maasbree 2012 019.JPG

sized_Jong Maasbree 2012 008.JPG

sized_Jong Maasbree 2012 018.JPG

sized_Jong Maasbree 2012 013.JPG