Astrofotografie bij “Ut Klikt” te Hamont

Op woensdag 14 september was Lambert te gast als spreker bij de grensoverschrijdende  fotogafievereniging “Ut Klikt”. Lambert gaf een presentatie met titel “Astrofotografie”, een gesproken, maar vooral een visueel onderbouwd verhaal. Het doel van de presentatie was het “triggeren” van nachtfotografie. Met nacht bedoeld Lambert echt nacht….zo donker mogelijk. Eerst werd even aandacht geschonken aan het instrumentarium om dan, geleidelijk aan, van stilstaande camera op statief door te stoten naar het werk dat we tegenwoordig presteren met onze kijkers. Meeste aandacht ging uiteraard naar datgene wat de aanwezigen zelf zouden kunnen realiseren. Wat moet ik doen om een mooie nachtopname te maken? Waar ga ik mijn camera opstellen? Hoe ga ik mijn camera op- en afstellen? Welk zijn kritische waarden? Wat kan en wat kan niet? Kortom, het was een sessie, gevuld met kant en klare informatie, met als doelstelling: zelf beginnen, experimenteren en eigenhandig je eerste echt donkere nachtopnames te  realiseren.

Natuurlijk was er ook tijd voor het “grotere” werk, onze resultaten met onze kijkers, onze technieken, enz. Er was steeds toelichting over hoe een bepaald beeld gemaakt werd, welke apperatuur gebruikt werd, hoe een sterrenkijker werkt, de voor- en nadelen van verschillende systemen, kortom: alle vlakken werden even aangeraakt, maar de nadruk lag op de basis: Hoe maak ik een fraaie foto van een nachtelijke hemel? Het werd duidelijk dat een camera een schitterend hulpmiddel is om onzichtbare dingen toch visueel te krijgen!

Het was een fijne ervaring om met mensen te spreken die hun camera door en door kennen. Dan ben je al een hele stap vooruit! Het publiek was dermate “getriggerd” dat er, na afloop, gevraagd werd wanneer er gelegenheid is om eens een kijkavond mee te kunnen maken en misschien na die ervaring….eens een heuse initiatieavond “nachtfotografie”? Uiteraard hebben we hier geen neen tegen gezegd!! In eerste instantie was er de aanbeveling  om eens langs te komen tijdens de Nacht van de Duisternis aan het Mulke op 15 oktober en/of 2-3 december tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen aan de sterrenwacht.

We houden de website van” Ut Klikt” in de gaten. Misschien verschijnen binnen afzienbare tijd de eerste opnames?

                                                                                                                                                     Lambert