EQ6 in de nacht

Een vrijdagavond, zoals zovele. Deze keer ééntje met een maan die, naar onze maatstaven, stevig zou storen. Omdat bij Job de vingers al geruime tijd jeukten, er lag een spik-splinternieuwe montering te wachten op ingebruikname, besloten Lambert en Job toch een maan-overgoten nacht te spenderen onder de sterrenhemel. Hieronder een weergave hoe Job de nacht beleefde:

Nightwatch

En ja, we trokken er weer op uit om een nacht te gaan observeren. Wie? Den Lambert en Job.

We schrijven de datum: 19-08-2011, een vrijdagavond. De  start was voorzien rond de klok van 21.00 uur waar we elkaar zouden ontmoeten op de parking van Opitter. Lambert loodste mij naar een mooie observatieplaats midden tussen de mais met daartussen een open weide. Op een landweggetje stelden wij onze apparatuur op. Ondertussen werden we verwelkomd door een heel grote groep boerenzwaluwen, een voorteken van de wintertrek. Ook diverse uilen lieten zich horen, dus “we were not alone”. De ene foto na de andere werd gemaakt tijdens dit leuke gebeuren, met de nadruk kwam op mijn nieuwe aanwinst, de EQ6. Het opzetten ging gepaard met de nodige humor en uiteindelijk stond de montering klaar om “first light” te gaan vangen. De start ging niet zo als we gehoopt hadden. Er waren grote velden bewolking, maar ertussen ging het wel. Het was dus lastig om het een en ander hierdoor goed afgesteld te krijgen, maar uiteindelijk…. Na de afstelling konden we beginnen en werden de eerste foto’s geschoten awel door Lambert, den andere had het nog steeds niet voor elkaar, maar doorzetten is het credo en zo geschiede. Verschillende emmetjes en ngc tjes passeerden de revue en de camera’s deden hun werk. Opvallend was dat de EQ6 stil werkt en prachtig zijn doel bereikt, met veel genoegdoening van de eigenaar. Wel erbij vertellen dat de aanwezigheid van een vakman een geluk is, anders sta je wel langer te “emmeren” . Hoedanook,  het brengt wel lol met zich mee en veel lering, natuurlijk. Later kwam dan toch een grote opklaring aanzetten en die nam ook niet meer af. De maan  klom al aardig hoog het firmament in en bracht de nodige lichtvervuiling mee, maar we besloten daar ook eens gebruik van maken om de maan eens onder de loep te nemen. Lambert liet me echt schitterende opnamen zien waarbij duidelijk werd dat scherpstelling een zwaar onderschat item is. Heel moeilijk, maar waarbij de Bathinov maskers werkelijk wonderen verrichten. Echt scherpe opnamen, ook in sterk vergrote beelden. Het blijft….te gek. Zo sterren kijkend gingen we de nacht door en tegen de morgen begon een andere spelbreker het feestje  stevig te beïnvloeden. Vocht, zo erg zelfs dat de lensverwarmers het niet meer konden bolwerken en het vocht echt van de kijkers afdroop. Hierdoor moest toch rond de klok van 4 uur in de ochtend de sessie gestaakt worden. Conclusie is dat het toch een geslaagde kijkavond is geweest en dat de nadruk bij kijkerafstelling en de maan lag, veel leermomenten (nooit te oud). Hopelijk snel weer een nieuwe sessie, groetjes Job.

(Hieronder enkele sfeerbeelden die lambert maakte. De opnames van Job zullen nog verschijnen.) 

sized_kijkavond opitter aug 2011 003.JPG

sized_kijkavond opitter aug 2011 006.JPG

sized_kijkavond opitter aug 2011 011.JPG

sized_kijkavond opitter aug 2011 013.JPG

sized_kijkavond opitter aug 2011 019.JPG