Maansverduistering

Het was links en rechts al aangekaart; op woensdag 15 juni zou er een maansverduistering plaatsvinden. We hadden op voorhand al eens gekeken op de pc. Het zou een totale verduistering zijn, maar…..op het moment dat de maan op zou komen was de verduistering al in volle gang. Het gegeven dat de maan niet meer dan 11 graden boven de horizon zou staan als de verduistering ten einde zou zijn (net geen middernacht), maakte dze een moeilijke om waar te nemen. Gelukkig zijn er nog dappere waarnemers en één daarvan is Francky Beckers. Ondanks de niet al te denderende weersomstandigheden trok Franky er op uit. Daags na de waarneming bezorgde Franky een waarnemingsverslag en niet minder dan 64 opnames van de verduistering. Hieronder zijn weergave van de feiten.

 

“Op een avond was ik aan het kijken op mijn laptop naar Stellarium en  liet de tijd wat sneller lopen. Toen zag ik opeens dat op 15 Juni een maansverduistering plaats zou vinden en dat had ik ook gezegd tegen Lambert, die toen die avond op de sterrenwacht aan de Bever stond met zijn Cassegrain.  Dus, 15 Juni om 21.00 uur, ik dacht bij mijn eigen ik pak in, vertrek  en ga wat foto’s maken van de maansverduistering. Ja, waarom ook niet! Een “nee” had ik al met die bewolking, het kon alleen maar beter worden en ja, daar was de maan. Het was allen maar spijtig dat die bewolking niet 15 minuten vroeger weg was, dan had ik verduistering helemaal gehad. Maar ja, we hebben het niet voor het zeggen, hé.  Al bij al heb ik toch nog een paar (64 opnames nvdr.) mooie foto’s kunnen maken.”                                                                                           

                                                                                                                                 Groetjes Franky

Frank bewijst hier dat, waar kennen we het van, ongeacht het weer; er is altijd een kans en je moet ze grijpen als ze zich voordoet! Door deze werkwijze te hanteren kan je wel eens een primeur binnen doen. In de jaren ’80 lukte het één iemand van Noorderkroon, als enige in de volledige Benelux, een zwaarbewolkte maansverduistering toch mooi helder te fotograferen. De beelden daarvan zijn toen op TV te zien geweest en het was gespreksonderwerp tijdens het VVS-weekend, toentertijd gehouden in het Europlanetarium. Er was twijfel en ongeloof, maar de  authenticiteit van de beelden werd onderbouwd met satellietbeelden.      

                                                                                                                                                     LBe

HIeronder enkele van de 64 opnames die Franky gemaakt heeft:

 

sized_IMG_2521.jpg

sized_IMG_2524.jpg

sized_IMG_2560.jpg

sized_IMG_2581.jpg