Kijkavond,11 maart door Job

Pakweg een uur of acht in de avond werd er verzamelt bij de Joy, en de opkomst was matig. Echter, door dat ik zelf later dan verwacht thuis was, ben ik rechtstreeks naar de grote heide vertrokken. Door mijn miscommunicatie stonden onze leden tevergeefs te wachten, zie hier al een gebeurtenisje op zich. Maar omstreeks een uur of kwart over acht kwam het gezelschap aanzetten. Oh ja, onze Dirk stond al vol ornaat te wachten op betreffende locatie en had ook een testobject bij voor zijn binoculair vast te kunnen monteren waardoor het kijkgemak vergroot kon worden.  Een houten constructie op een statief gemonteerd. Zelf had ik mijn vogelkijker bij,  Franky  zijn ferme telescoop en Berke zijn refractor. Jan en Jo versterkte het geheel.  Gewapend met deze apparatuur konden we aan de slag. Ten eerste moesten we vaststellen dat de seëing niet het je van het was, de hemel was enigszins versluierd door hoge bewolking waardoor de maan met een k-waarde van 0.31 toch het geheel genoeg in strooilicht versterkte. Enfin, dit mocht de pret niet drukken. Ten eerste was het Orion natuurlijk die in  focus kwam. De grote nevel, met daarin het trapezium, werd door alle kijkers bekeken en vergeleken en men ziet dan toch wel de verschillende waarden die de diverse kijkers hebben. Vooral het scheidend vermogen kon hierdoor goed vergeleken worden en hieruit blijkt dat elke kijker zijn kwaliteiten heeft. Zo werd dan ook Alcor en  Mizar van de Grote Beer vergeleken en werd dit nog eens duidelijk bevestigd. Later op de avond kwam Saturnus opzetten en ook deze ontkwam niet aan onze waakzaamheid. Alle middelen werden wederom ingezet. Het blijft fantastisch, Saturnus met haar ringen is altijd een smaakmaker aan het firmament en deze kwam goed tot zijn recht in de kijkers van Berke en Franky. Franky richtte zich daarna op de maan en heeft diverse opnamen gemaakt. Samen bespraken we diverse belichtingstijden en daar kwamen verassende resultaten uit. Schitterende opnamen zo later blijkt. Echter de seëing werd  slechter en werd er omstreeks 22.45 gestart met inpakken om huiswaarts te keren. Al met al toch een geslaagde kijkavond, die van 11 maart. Met de verschillende kijkers werken is het toch een stuk leuker en niet alleen dat, maar ook het samen zijn, blijkt van grote waarden. Dat het tijdelijke gemis van een auto, voor sommigen onder, ons roet in het eten gooit is jammer, maar ….volgende keer beter.

 Een tevreden clubgenoot,  Job