Nachtelijke experimenten….

Tijdens de vorige kijkavonden was er behoorlijk wat activiteit rond fotograferen “op de rug” van de Cassegrain-kijker. We noemen dit “piggyback”-fotografie. In het verleden gebruiken we enkel de aandrijving en de montering van de telescoop om een bepaalde combinatie te dragen. Lambert werkte met een 500mm telelens die al snel een opwaardering genoot middels een 1.4x converter, om het brandpunt op 750 mm te krijgen. Dit systeem werkt feilloos, maar is gevoeliger voor strooilicht. De volgende logische stap is genomen: fotograferen, rechtstreeks in het brandpunt van de Cassegrain. Door dit te doen hebben we eigenlijk een aangedreven telelens van 25 cm lensopening met een brandpunt van 2.5 meter. Een hele bonk van een telelens!

Tijdens de het laatste uur van de vorige kijkavond hadden we even tijd uitgetrokken om te zien of met het zelf gemaakte koppelstuk een exact brandpunt haalbaar was. Het was sukkelen met de scherpstelling. Nadien bleek de spiegel niet gelocked te zijn, een voornaam en bepalend gegeven. De eerste resultaten waren bedroevend, maar een exact brandpunt leek haalbaar. Op 8 februari was het heel helder en niet al te koud……tijd om het experiment op een hoger niveau te brengen. Alle batterijen op het maximun opgeladen, alles bij de hand. De afstelling van de kijker ging feilloos, de camera van het begin (ook tijdens het uitrichten) in het primaire brandpunt en de scherpstelling…..met de elektronische focusser!! Gebruik makende van de live-view en deze in de grootst mogelijke uitvergroting voor het scherpstellen en het riante scherm van de Nikon D7000 had als resultaat:  Scherpstellen: geen probleem!!! Het testen kon beginnen. Hieronder kan je enkele resultaten vinden. Moet wel even bij gezegd: de kijker stond rondom tussen de natrium-kwikdamplampen! Een echt donkere hemel zal  veel betere resultaten opleveren, wat niet wegneemt dat ik voorlopig meer dan tevreden ben met fotograferen in het primaire brandpunt.  Belichtingstijden varieren van1/450 sec (voor de maanopnames tot 30 seconden voor de deepsky-opnames. Omwille van het strooilicht is niet gekozen voor langere belichtingen en hoge ASA-waarden. Dit reserveren we voor een echt donkere hemel. Hieronder beelden van de Maan, Jupiter, M81 (op het originele beeld zijn zelfs de stervormingsgebieden zichtbaar!), Eskimonevel en de buurt van de Paardkopnevel IC434.

maan in primair brandpunt

Jupiter

maan, minder belicht

maan, detail

M81

Eskimonevel

in de buurt van IC434