Nikon D7000, first light at night

Tijdens de fotografische sessie die Lambert en Job ondernamen om komeet Hartley te fotograferen viel op dat de ISO-waarde (grens in dit geval) bepaalde hoe de foto er uiteindelijk uit zou zien. Lambert nam de eerste beelden met zijn FujiFilm FinePix S3Pro (ISO 100-1600), lens Sigma APO 50-500,  aangedreven door de Cassegrain. Na een vijftal beelden was het de beurt om de camerabody van Job, een FujiFilm FinePix S5Pro (ISO 100-3200) te koppelen aan de Sigma APO 50-500 (kwestie van gelijke optiek, ter vergelijking) en het testen kon beginnen. Job begon met dezelfde instellingen als de camera van Lambert om dan vervolgens de waarden op te schroeven naar 3200 ASA. De resultaten waren verbluffend! Een massa meer details op de foto’s van Job. Komeet 103P/Hartley was probleemloos te vinden op de opnames. Nu had Lambert een probleem….zijn camera geeft als uiterste ISO-waarde 1600. Geen ruimte op dit op te schroeven. Hoe dit oplossen? Even contact nemen met een Henri Rooymans, een beroepsfotograaf uit Budel (is al decennia lang onze steun en toeverlaat bij dergelijke problemen). Henri adviseerde, na een gesprek over ISO-waarden, om eens even te wachten tot eind oktober, begin november, de officiele verkoopsrelease van de Nikon D7000. De Nikon D7000, een nieuwe camera van Nikon dewelke een brug slaat tussen de amateurcamera en de professionele camera, met heel wat nieuwe technologieën en allerlei snufjes. Het belangrijkste aan deze camera? De ISO-waarden: van 100 tot …….12800 ASA!!!! Wat moet dat geven als je terugkijkt naar de testen die Job en Lambert ondernamen?

5 November, de fotograaf belt, “de camera is binnen”. Ja, de camera was binnen, werd meteen afgehaald en toen werd uitgekeken naar een testwindow. Helaas…..zoals bijna altijd…het weer zat niet mee. Geen buitentesten, wel binnen aan het werk om de camera te leren kennen. Heel belangrijk, want sukkelen in het donker is ook niet leuk.

7 November was het zover. Eindelijk een redelijke (niet super) sterrenhemel, al was het wel zoeken naar openingen, die zich af en toe afwisselde. Niet getreurd, aan de slag…qua test maakt het toch niet veel verschil. De allereerste opnames werden genomen met de instellingen die ik gewoonlijk gebruik als ik met de S3Pro werk. Het resultaat?   Diep bedroevend……..de opname was als bloeddoorlopen, zo rood gekleurd. Proberen andere settings in te schakelen, maar geen verbetering. Later in de nacht viel mij ineens in wat er gebeurd was. Ik fotografeerde in de tuin en de camera registreerde niet alleen sterren, maar ook het aanwezige strooilicht en versterkte dit, dank zij de nieuwe technologie die deze camera gebruikt. Even alle setting overdenken, andere waarden uitschrijven en opnieuw starten met de testen.

10 November, een open hemel als voorbode op een naderende storm, een klein uurtje de tijd om de nieuwe settings te testen. De resultaten waren verbluffend. De omstandigheden waaronder gewerkt werd waren niet hoogstaaand, Qua duisternis kan het nog een heel stuk beter en toch waren de opnames meer dan bevredigend. Een opsteker voor de volgende run. Hieronder enkele impressies van de mogelijkheden van de camera. Denk wel: dit zijn nog maar de allereeste opnames, naarmate ik de camera leer kennen hoop ik (ben er zeker van) op verbetering in stijgende lijn.

NIKON D7000sized_test nikon 4 010.JPG

NIKON D7000sized_test nikon 4 029.JPG

NIKON D7000sized_test nikon 4 043.JPG

NIKON D7000sized_test nikon 4 015.JPG

NIKON D7000sized_test nikon 4 018.JPG

NIKON D7000sized_test nikon 4 045.JPG

NIKON D7000sized_test nikon 4 047.JPG

NIKON D7000sized_test nikon 4 032.JPG

NIKON D7000sized_test nikon 4 051.JPG

NIKON D7000sized_test nikon 4 017.JPG