Voorbij ons zonnestelsel

Na Neptunus begint het echte avontuur – de wildernis van het zonnestelsel

Sommige wetenschappers denken dat in de Kuipergordel nog onbekende dwergplaneten verstopt zitten, wachtend om ontdekt te worden. Het meest bekende lid van deze gordel is Eris.

De Oortwolk is een gigantische bubbel van ijzige ruimterotsen, zo ver weg dat het licht van de zon er eeuwen over doet om daar te komen.

En daarna? Pure oneindigheid? Sommige sterren hebben hun eigen planeten, net als onze zon. Astronomen noemen ze exoplaneten. Is er ergens een wereld die lijkt op onze aarde, met oceanen en lucht? Misschien zijn er zelfs plekken waar aliens koekjes bakken (oké, dat laatste is nog niet bewezen).

En nog verder? Sterrenstelsels – gigantische verzamelingen van sterren, planeten en ruimtewonderen, net als onze Melkweg. Waar zou jij het liefst naartoe reizen in deze eindeloze kosmische speeltuin?

Een klein detail uit het verre heelal

Wil je meer weten?

Je hebt nu 1.200 meter gewandeld en, op schaal, ongeveer 4,5 miljard kilometer afgelegd.  Tijdens die wandeling heb je kennis kunnen maken met heel wat aspecten van ons zonnestelsel. 

Maar eigenlijk sta je hier pas aan het begin van een veel grotere reis: een reis door het onmetelijke heelal.  Vanaf hier wordt er niet meer geteld in meters en kilometers.  Naar de Kuipergordel en de Oortwolk tellen we nog in Astronomische Eenheden, daarna enkel nog in lichtjaren.  Onmetelijk ver.  Ons heelal is immers al bijna 14 miljard jaar oud. 

Dat betekent dat de eerste beelden van nevels en sterren in theorie ook bijna 14 miljard lichtjaar van ons af staan.  Inderdaad “in theorie”.  Want in de praktijk staan ze nog veel verder.  Ons heelal dijt immers altijd en met een steeds toenemende snelheid verder uit.  Waardoor het waarneembare heelal nu al een diameter heeft van om en bij de 93 miljard lichtjaar.  “Om en bij”, want de exacte grootte bepalen is moeilijk omdat we de rand niet kunnen zien.  Als er al een rand is …           

Beste wandelaar,

Je staat nu op het verste punt van ons Planetenpad. We wensen je nog een behouden terugtocht naar onze sterrenwacht. Mocht je nog meer willen weten over sterrenkunde? Heb je vragen, opmerkingen of suggesties over dit Planetenpad? Neem dan gerust contact met ons op:

info@noorderkroon-achel.be 

Terug naar de hoofdpagina waar je een andere planeet kan kiezen Terug naar de hoofdpagina waar je een andere planeet kan kiezen

Website beheerder: H. van Kuijk