
Bevernaut vertelt
Venus: de aardachtige sauna
Op Venus gaat alles een beetje anders. De zon komt niet op in het oosten zoals hier op aarde, maar in het westen! Stel je voor: als je daar zou wonen, zou je een compleet achterstevoren zonsopgang zien.
Best gek, toch? Venus wordt ook wel eens morgenster of avondster genoemd.

Wil je meer weten?
- Venus is de helderste planeet van ons zonnestelsel. Als je weet waar je moet kijken, kan je ze zelfs overdag vaak zien.
- De planeet Venus is ongeveer even groot als de aarde. Ook de structuur van de twee planeten vertoont veel gelijkenissen. Ze hebben allebei een ijzeren kern die omhuld is door een mantel van heet gesteente met daar bovenop een rotsachtige buitenkorst.
- Alhoewel Mercurius dichter bij de zon staat, is de temperatuur op Venus heter. Het kan er zelfs 464 ° C worden! Het is daarmee de warmste planeet van ons zonnestelsel. Dat komt door de hoge concentratie van koolstofdioxide met wolken van zwavelzuur in de atmosfeer van de planeet. Daardoor ontstaat er een sterk broeikaseffect dat de zonnewarmte als een deken vasthoudt.
- Op Venus regent het geen water maar zwavelzuur. Die regen bereikt evenwel het oppervlak van de planeet niet, maar verdampt door de hitte.
