Installatie EQ6 Pro Go-To

Als sterrenwacht Noorderkroon hebben we een investering gedaan die ons zeker voordelen gaat geven. De huidige EQ6 montering met alleen een volgsysteem wordt opgevolgd door een  nieuwe EQ6 Pro Go-To montering. Daarmee kunnen we de kijker automatisch naar een object sturen ipv zoeken, zoeken, en nog eens zoeken (hoewel sommige leden best wel bedreven zijn in het zoeken naar objecten)

De EQ6 Pro Go-To is door Jan besteld bij, en geleverd door, AstroOptics (Astromarket). Op afspraak is op 7 augustus door Jan, Dirk, Jo, Ronald en Harry de nieuwe montering geplaatst op de bestaande sterrenwachtzuil.

Jan had de 2 dozen al eerder naar het lokaal gebracht. Het eerste wat we gedaan hebben is kijken wat er allemaal in de dozen zit en of dit klopt. Daarna hebben we de doos met de driepoot in het lokaal achtergelaten omdat de montering toch op de bestaande zuil komt te staan.

De nieuwe montering nog in de verpakking

In de koepel hebben we de oude montering verwijderd en de nieuwe geplaatst. Er waren wat kleine aanpassingen nodig aan de bovenplaat van de zuil, maar uiteindelijk verliep alles soepel. Na de plaatsing zijn de contragewichten en de kijker aangebracht en is het geheel uitgebalanceerd (met alvast een oculair erop)

Na het aanbrengen van de nieuwe voeding  konden we met de nieuwe besturingsconsole aan de slag. Met behulp van de handleiding instellen en hiermee een beetje bekend geraken.

Uiteindelijk waren we te vroeg klaar (het was nog te licht) om de kijker uit te richten en de eerste pogingen te doen. Dat blijft staan voor de volgende kijkavond. We hebben al wel vastgesteld dat we voor het uitrichten via 1,2 of 3 sterren de koepel steeds in de goede richting moeten draaien.

De nieuwe montering met de kijker.

Harry

Vereniging voor sterrenkunde

Website beheerder: H. van Kuijk