
Bevernaut vertelt
Aarde: onze blauwe oase
De aarde is onze geweldige thuisplaneet. Niet te heet, niet te koud, precies goed voor mensen, dieren en planten. Onze atmosfeer werkt als een enorme luchtbel, waardoor we hier wolken, weer en zelfs regenbogen hebben? Supercool, toch?

Wil je meer weten?
- De atmosfeer van de aarde bestaat vooral uit stikstof, maar bevat ook genoeg zuurstof om te kunnen ademen. Die atmosfeer beschermt ons tegen inkomende kometen en planetoïden: de meeste vallen in onze atmosfeer uit mekaar vooraleer ze als meteorieten op het aardoppervlak kunnen inslaan.
- Bijna 70 % van het aardoppervlak is bedekt door oceanen die ongeveer 97 % van alle water op aarde bevatten.
- Onze aarde draait in 24 uren om haar eigen as. Deze rotatie en de gesmolten nikkel-ijzer kern van de planeet veroorzaken samen een magnetisch veld. Dat zorgt ervoor dat alle kompasnaalden op aarde naar de noordpool wijzen. Maar die magnetische polariteit kan veranderen, waardoor de richting van het magnetisch veld omslaat. Dat gebeurt gemiddeld ongeveer elke 400.000 jaar. Het is weinig waarschijnlijk dat zo een omkering zich de komende duizend jaar zal voordoen. Maar als het gebeurt, zullen kompasnaalden waarschijnlijk enkele eeuwen in verschillende richtingen wijzen. Wanneer de omkering voltooid zal zijn, zullen ze allemaal naar het zuiden in plaats van naar het noorden draaien. Zo een magnetische omkering veroorzaakt, voor zover we weten, geen schade aan het leven op aarde.
- De rotatie van de aarde zorgt ervoor dat onze planeet geen perfecte bol is. De polen zijn een beetje afgeplat en aan de evenaar staat de aarde wat boller.
