
Bevernaut vertelt
Mercurius: de kleine kraterkoning
Mercurius is de piepkleine buur van de zon en de kleinste planeet. Geen lucht, geen water, geen gezelligheid… alleen een hoop kraters. Het lijkt een beetje op onze maan, maar dan nóg eenzamer. Deze kraters zijn ontstaan door inslagen van ruimtepuin dat met enorme snelheid op Mercurius is geknald.

Wil je meer weten?
- Mercurius is de planeet die het dichtst bij de zon staat. Daarom is hij niet makkelijk te zien aan de hemel. Hij staat steeds vlak boven de horizon en is enkel een paar uur na zonsondergang en net voor zonsopgang zichtbaar. Mercurius is ook de kleinste planeet van ons zonnestelsel: zelfs kleiner dan sommige manen van andere planeten.
- De kern van Mercurius bevat een enorme metalen bol die ongeveer 75 % van de diameter van de planeet inneemt.
- Doordat Mercurius bijna geen atmosfeer heeft, is het zonlicht dat op de planeet valt ongeveer 9 keer intenser dan het zonlicht dat op de aarde valt. En toch hebben wetenschappers ijs ontdekt in permanent donkere kraters op de planeet waar geen zonlicht in valt.
- Nog een gevolg van de geringe atmosfeer van Mercurius: de planeet is bezaaid met inslagkraters van meteorieten, kometen of planetoïden. Planeten die een belangrijke eigen atmosfeer hebben (zoals de aarde) vertonen veel minder sporen van dergelijke inslagen omdat die atmosfeer de impact van die botsingen sterk kan verminderen.
