Maan

Maan: onze aardwachter

De maan is onze trouwe nachtlamp – altijd aan, nooit een dag vrij. Soms is ze een banaan, soms een schijf. Wist je dat ze zelf geen licht geeft? Ze steelt een beetje zonlicht en kaatst dat gewoon terug..

Op de maan is het stil… héél stil. Geen lucht, geen water, geen vogeltjes – alleen kraters en stof. Maar zwaartekracht? Die is er bijna niet, dus je kunt er huppelen als een astronautenkangoeroe!

En ja hoor, ook de maan kan bibberen! Soms krijgt ze een maanbeving die wel 10 minuten duurt. Alsof ze schrikt van een vallende meteoriet of een kosmische kriebel.

Wil je meer weten?

  • De maan heeft een heel erg dunne en zwakke atmosfeer.  Die biedt geen bescherming tegen de straling van de zon en tegen inslaande meteoren.
  • We hebben tot nu toe geen bewijs gevonden dat er leven is op de maan.  Wel hebben we ontdekt dat de maan waterijs herbergt.  Dat bevindt zich in donkere kraters bij de polen.  De maan zou daardoor wel eens een plek kunnen zijn voor toekomstige kolonisatie door mensen.
  • Toen de maan ongeveer 4,5 miljard jaar geleden ontstond, stond ze op ongeveer 26.000 kilometer van de aarde.   Nu bedraagt de afstand tussen de twee ongeveer 384.000 kilometer.  En elk jaar drijft de maan nog een 2,5 centimeter verder van ons weg.
  • De zwaartekracht op het maanoppervlak bedraagt maar een zesde van die op aarde. 
Terug naar de hoofdpagina waar je een andere planeet kan kiezen Terug naar de hoofdpagina waar je een andere planeet kan kiezen

Website beheerder: H. van Kuijk