
Bevernaut vertelt
Jupiter: de koning van de planeten
Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel – zo groot dat er meer dan 1.300 aardes in zouden passen.
Op zijn oppervlak zie je een gigantische rode vlek, die eigenlijk een megastorm is die al honderden jaren rondraast.
Wetenschappers denken dat er op één van die manen, Europa een oceaan onder het ijs kan zitten… misschien zelfs met leven.

Wil je meer weten?
- De planeet draait in ongeveer 9,9 uur één keer om zijn as en heeft daarmee de kortste dag in ons zonnestelsel.
- Jupiter is een gasplaneet met een samenstelling die erg vergelijkbaar is met die van de zon: vooral waterstof en helium. De planeet heeft daardoor geen vast oppervlak: Jupiter bestaat vooral uit wervelende gassen en vloeistoffen.
- Als je Jupiter door een telescoop bekijkt, ziet hij eruit als een tapijt van kleurrijke strepen en vlekken: allemaal wolkenbanden en grote stormen van pool tot pool. Sommige stormen, in de buurt van de evenaar, halen snelheden van meer dan 500 km/uur. Eén van die stormen vormt een wervelend ovaal van wolken dat drie keer zo breed is als onze aarde. We noemen hem de Grote Rode Vlek en kunnen hem al meer dan 300 jaar waarnemen.
- Jupiter heeft een heel sterk magnetisch veld. Dat strekt zich in de richting van de zon uit over een afstand van 1 tot 3 miljoen kilometer. Aan de andere zijde, in de richting van de planeet Saturnus, reikt dit magnetisch veld meer dan 1 miljard kilometer ver. Het enorme veld is 16 tot 54 keer zo krachtig als dat van de aarde. Het draait met de planeet mee. Jupiter wordt ook wel de stofzuiger van ons zonnestelsel genoemd omdat hij elke komeet of asteroïde kan opslokken die te dicht in zijn buurt komt. Daarmee behoedt Jupiter onder andere onze aarde voor fatale inslagen van allerlei ruimte-objecten.
