Het zonnestelsel

Expeditie zonnestelsel

Je zit in een raket.  Je helm zit een beetje scheef op je hoofd en je hebt je astronautenschoenen aan (oké, het zijn eigenlijk je sportschoenen, maar er is niemand die dat merkt). 

Je hart bonkt sneller dan een trommel en bij de lancering hoor je een oorverdovend lawaai.  Even later: daar is ze dan, de uitgestrekte ruimte.  Donkere leegte vol sterren, maar ook: ons zonnestelsel!  En raad eens?

Jij bent de piloot!  Je start je reis bij de zon.  En daarna verken je 8 geweldige planeten, elk met hun eigen verhaal. 

Wil je meer weten?

  • Ons zonnestelsel ontstond ongeveer 4,5 miljard jaar geleden uit een zonnenevel.  Dat is een enorme wolk van gas en stof.  Die is onder invloed van de zwaartekracht beginnen krimpen en draaien.  Daardoor werd de temperatuur in de wolk hoger en de dichtheid groter.  Tot de hitte en de dichtheid in het centrum van de wolk zo groot waren dat er kernfusie ontstond en er zich een stabiele ster vormde: de zon.  Het overgebleven gas begon af te koelen en vormde stukken ijs, steen en metaal.  Die gingen met mekaar botsen en aan mekaar vastklitten.  Het werden protoplaneten.   Heel geleidelijk gingen die in een stabiele baan om de zon draaien en evolueerden ze tot de planeten en hun manen.     
  • Ons zonnestelsel maakt deel uit van een groot sterrenstelsel: de Melkweg.  We schatten dat die 200 tot 400 miljard sterren bevat.  Wetenschappers denken dat de Melkweg een diameter heeft van ongeveer 150.000 tot 200.000 lichtjaar.  Volgens de recentste berekeningen bevat het heelal minstens 2 biljoen sterrenstelsels!
  • Een lichtjaar is een lengtemaat.  Deze maat wordt gebruikt om afstanden in het heelal aan te duiden.  Het is de afstand die het licht aflegt in één jaar.  De snelheid van het licht bedraagt 299.792.458 meter per seconde.  Dat betekent dat een lichtjaar gelijk is aan 9.460.730.472.580.800 meter.  Een enorme afstand!
Terug naar de hoofdpagina waar je een andere planeet kan kiezen Terug naar de hoofdpagina waar je een andere planeet kan kiezen

Website beheerder: H. van Kuijk