Activiteiten

Maandelijks organiseert de “Noorderkroon” een studiebijeenkomst en een kijkavond.

Studiebijeenkomst

In de Michielshof wordt eens per maand een studiebijeenkomst gehouden.
De avond begint met administratieve en bestuurlijke informatie. Daarna kunnen de leden dringende vragen of problemen op gebied van sterrenkunde voorleggen, waarna we die met elkaar proberen te beantwoorden.
De behandelde onderwerpen zijn heel gevarieerd. Zon, maan, planeten, sterren, sterrenstelsels en meteoren komen aan bod. En ook meer aardse onderwerpen zoals geologie, ruimtevaart, kunstmanen, natuurverschijnselen en andere natuurkundige processen worden eenvoudig en duidelijk besproken.
Na een korte pauze is er een presentatie oid, voorbereid door een van de leden. Wederom over een onderwerp over, of gerelateerd aan astronomie.

De presentaties worden beschikbaar gesteld aan de leden, via de ‘Alleen voor leden’ pagina op deze website.

Kijkavond

Maandelijks hebben we ook een kijkavond. Deze vinden plaats op de sterrenwacht, gelegen op het “Domein De Bever”. Daar hebben we onder de sterrenwacht ook een lokaal ter beschikking. Met de sterrenwacht telescoop en soms telescopen  van leden kunnen Maan, planeten en deepsky objecten worden geobserveerd.

Scholing en voorlichting

Noorderkroon-Achel geeft ook inleidende sterrenkunde aan de plaatselijke basisscholen (5e klassers) en organiseert vanaf dit jaar meerdere initiatieavonden teneinde een zo breed mogelijk publiek te benaderen.

Jaarlijkse uitstap.

Een jaarlijkse uitstap met een sterrenkundig en cultureel karakter is intussen traditie geworden. Belangrijke astronomische inrichtingen in België Nederland en Duistland werden reeds bezocht, meestal in combinatie met een bezoek aan een museum, tentoonstelling of andere culturele bezienswaardigheid.

Vereniging voor sterrenkunde, Achel

Website beheerder: H. van Kuijk